Waarom een Massage?

Uit diverse onderzoeken blijkt dat een massage positief effect heeft op de cortisol spiegel in je bloed. Je lichaam zal zich weer herstellen en ontspannen als de cortisolspiegel weer normaal is. Een massage kan de vicieuze cirkel doorbreken van stressklachten. Het kneden van de spieren en het uitoefenen van druk hierop tijdens een massage, stimuleert de aanmaak van dopamine en helpt je lichaam daarmee beter om te gaan met stress.

Bij een massage komen verschillende hormonen vrij door de aanraking van het lichaam. Deze stoffen hebben een positief effect op je fysieke en psychische klachten door stress.
De volgende hormonen komen vrij:
Oxytocine (knuffelhormoon) heeft invloed op je fysieke processen. Het verlaagt je hartslag en bloeddruk. Het ontspant de spieren en het verbetert de doorbloeding van organen en spijsvertering. Je kunt zeggen, alles wat cortisol juist onderdrukt.
Dopamine (geluk hormoon) bevordert het genotsgevoel en draagt bij aan een gelukkig gevoel. Een tekort veroorzaakt vermoeidheid en lusteloosheid.
Endorfine (pijnstiller) werkt pijn verlagend en draagt bij aan een geluksgevoel en zorgt het ervoor dat we ons goed voelen.

Rust in je hoofd en ontspanning
Masseren brengt je aandacht van je (drukke) hoofd af. Je aandacht gaat meer naar je gevoel en minder naar je ‘denkgeest’ of gedachten in je hoofd. De verschillende hormonen zorgen ervoor dat je hersenen op een ander niveau gaan werken.

Bewustwording begin van verandering
Massage heeft ook een positief effect op jezelf. Bewust worden van je gevoel tijdens een massage geeft vaak inzicht in hoe jij in je vel zit. Dit zijn de eerste stappen voor verandering en genezing van je stress. Je lichaam en geest komen zo weer in balans, waardoor je minder je klachten ervaart. Je kan zo makkelijker je stress los laten en jezelf weer vrijer voelen.